Skip to main content

Svjetski dan zdravlja

 

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila kako bi se podigla svijest o globalnim zdravstvenim pitanjima i promicalo bolje zdravlje za sve. Dan pruža priliku da se usredotočimo na određenu zdravstvenu temu ili pitanje od globalnog značaja, a prepoznaju ga vlade, nevladine organizacije i pojedinci širom svijeta.

Koje su odrednice zdravlja?

Genetika: geni utiču na rizik za određene bolesti i zdravstvena stanja kao što su nasljedna stanja poput cistične fibroze ili određenih vrsta raka. Genetske varijacije također mogu uticati na način na koji se metaboliziraju lijekovi i na reakciju tijela na određene lijekove. 

Stil života: svakodnevne navike poput uravnotežene prehrane, bavljenja redovnom tjelesnom aktivnošću, dovoljno sna i izbjegavanja nezdravih ponašanja poput pušenja ili (prekomjerne) konzumacije alkohola, mogu imati snažan uticaj na zdravlje. Takva ponašanje pomaže i liječenju hroničnih bolesti, smanjuju rizik od određenih karcinoma i podržava mentalno zdravlje i opštu dobrobit.

Okoliš: fizičko okruženje može utiče na zdravlje na brojne načine: izloženost onečišćenju zraka ili otrovnim supstancama, pristupa čistoj vodi i sigurnoj hrani. Okolišni faktori također mogu pridonijeti razvoju hroničnih bolesti poput astme, srčanih bolesti i dijabetesa.

Socijalni i ekonomski faktori: društvo i zemlja u kojima se ljudi rađaju, rastu, žive i rade utiču  na zdravstvene ishode; faktori poput dohotka, obrazovanja, zapošljavanja i pristupa socijalnoj potpori utiču na zdravlje, a pojedinci se suočavaju s preprekama poput siromaštva, diskriminacije i nedostatka pristupa zdravstvenim uslugama.

Pristup zdravstvenoj zaštiti: dostupnost visokokvalitetne zdravstvene zaštite, uključujući prevenciju i liječenje akutnih i hroničnih bolesti ključan je za održavanje dobrog zdravlja. Prepreke pristupu mogu uključivati nedostatak osiguranja, geografske ili prometne prepreke te stigmu ili diskriminaciju.

Kultura i uvjerenja: kulturna i vjerska uvjerenja mogu uticati na zdravstvena ponašanja i stavove prema zdravstvenoj zaštiti, kao i na zdravstvene ishode. 

Dob i spol: određena zdravstvena stanja češća su među određenim dobnim i rodnim skupinama. Na primjer, žene mogu imati veću vjerovatnoću da će imati određene probleme s reproduktivnim zdravljem, dok su starije osobe izložene većem riziku od hroničnih bolesti poput demencije, artritisa i srčanih bolesti.

Važno je napomenuti da su ove odrednice zdravlja često međusobno povezane, a rješavanje jedne odrednice može zahtijevati rješavanje i drugih faktora. Na primjer, rješavanje socijalnih i ekonomskih faktora može biti potrebno za poboljšanje pristupa zdravstvenim uslugama ili promicanje zdravog ponašanja.



Danas me posebno interesira uloga zdravstvenog sistema u pčuvanju zdravlja. 

Koje su osobine idealanog zdravstvenog sistema spremanog da očuva i povrati izgubljeno zdravlje?

Idealan zdravstveni sistem je dostupan, pravedan, pristupačan i pruža visokokvalitetne usluge svim pojedincima bez obzira na njihovo porijeklo ili okolnosti. Ključne karakteristike takvog zdravstvenog sistema su: zdravstveno osiguranje za sve, sveobuhvatne usluge, zdravstvena zaštita usmjerena na pacijenta, praksa utemeljena na dokazima, uključenost zajednice, upotreba savremenih tehnologija i adekvatno financiranje.

Kakav je naš zdravstveni sistem? 

Zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini je decentraliziran s odvojenim zdravstvenim sistemima u dva entiteta i Brčko Distriktu. Zdravstvo se financira kombinacijom doprinosa za socijalno zdravstveno osiguranje, izdvajanja iz državnog proračuna i plaćanja iz džepa svakog pojedinca. Postoji mreža primarnih zdravstvenih centara (domova zdravlja) i bolnica, a pacijenti mogu odabrati vlastitog pružatelja primarne zdravstvene zaštite. Međutim, zdravstveni sistem je suočen s ozbiljnim  izazovima vezanim za zastarjelu infrastrukturu, neadekvatno financiranje, upitno upravljanje i ogroman nedostatak zdravstvenih radnika. Postoje i značajne razlike u pristupu zdravstvenim uslugama između urbanih i ruralnih područja. Također socio-ekonomski uslovi značajno ograničavaju pristup privatnom zdravstvenom sektoru brojnim pojedincima. Pandemija bolesti COVID-19 također je na površinu izbacila nedostatke u zdravstvenom sistemu, posebno u pogledu koordiniranog upravljanja, pripravnosti i kapaciteta za odgovor. Jedina svijetla tačka zdravstvenog sistema su zdravstveni radnici koji svojom požrtvovanošću nadomještavaju sve ove nedostatke. Ne smijemo ni zaboraviti već famoznu i neobjašnjivu strpljivost naših građana i razumijevanje prema ovakvom zdravstvenom sistemu.

Zdravlje je dar, ali za njegovo očuvanje su potrebni izuzetni napori svakog pojedinca, porodice i društva u cijelosti. Šta mi u Bosni i Hercegovini čekamo?

Reference:

World Health Organization. Health Systems in Transition: Bosnia and Herzegovina. 2018. Available at: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/274287/9789289053617-eng.pdf?ua=1

European Observatory on Health Systems and Policies. Health Systems and Policies: Bosnia and Herzegovina. 2021. Available at: https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0005/414512/Bosnia-Herzegovina-HiT.pdf

Institute for Health Metrics and Evaluation. Bosnia and Herzegovina Country Profile. 2021. Available at: http://www.healthdata.org/bosnia-and-herzegovina

Osmani A, Jusufovic F, Masic I. Health system of Bosnia and Herzegovina - historical development, current situation and future perspectives. Acta Inform Med. 2012;20(3):180-185. doi:10.5455/aim.2012.20.180-185


Comments

Popular posts from this blog

Ugriz krpelja

Prije dvije sedmice sam radio nedjeljnu dežuru i prvi moj pacijent je bio sa ubodom krpelja. Napolju je bilo veoma hladno, snijeg se skoro otopio i začudilo me da je ˝sezona krpelja˝ počela tako rano. Obično ova sezona počinje u maju. Naknadno sam pronašao odgovor na ovo pitanje. Sa porastom globalnog zagrijavanja i vlažnim vremenom sezona krpelja počinje ranije i traje duže. Ubodi krpelja mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su Lajmska bolest (borelioza, erythema migrans), krpeljni meningoencefalitis , tularemija , erlihioza, babezioza i neke rikecioze. Ove bolesti su zoonoze što znači da se krpelj prvo inficira ugrizom neke životinje (pas, mačka, ovca, glodari, jeleni i druge šumske životinje) a onda putem svoje sline inficira ljude.  Poseban rijedak problem je krpeljna paraliza koja je uzlazna (od nogu prema gore) mlitava paraliza mišića kao posljedica najčešće uboda krpelja iz porodice Ixodes koji ostaje prikačen na koži 4-7 dana. Vjeruje se da mehki ženski k

Koji je zdravstveni uticaj pomjeranja jednog sata unaprijed?

Pomjeranje sata unaprijed u proljeće (ljetno vrijeme) i ponovno vraćanje jednog sata u jesen (zimsko vrijeme) ima historiju dugu više od 100 godina. Nijemci su tokom Prvog svjetskog rata prvi uveli pomjeranje sata unaprijed da bi uskladili radno vrijeme sa prirodnom svjetlošću i tako uštedjeli energiju koja bi se trošila na svijetlo. Slično su uradili i Britanci. Nakon Drugog svjetskog rada ovu su praksu ukinuli, ali sa pojavom energetske krize ponovno se u Europi uvodi ovaj sistem sredinom prošlog vijeka i traje do danas. Da li je to samo "dodatno zijevanje jedno jutro u proljeće, dodatna pospanost jedne noći u jesen'' kako je šaljivo tvrdio sir Winston Churchill kada je govorio o sezonskom pomjeranju sata? Poremećaj spavanja Kao prvo to nije samo malo dodatnog zijevanja jedno jutro kako je rekao sir W. Churchill! Istraživanja su pokazala da ovaj poremećaj sna traje duže. Sedmicu nakon pomjeranja sata osobe spavaju 20-30 minuta kraće nego uobičajeno što može izazvat