Skip to main content

Ugriz krpelja

Prije dvije sedmice sam radio nedjeljnu dežuru i prvi moj pacijent je bio sa ubodom krpelja. Napolju je bilo veoma hladno, snijeg se skoro otopio i začudilo me da je ˝sezona krpelja˝ počela tako rano. Obično ova sezona počinje u maju. Naknadno sam pronašao odgovor na ovo pitanje. Sa porastom globalnog zagrijavanja i vlažnim vremenom sezona krpelja počinje ranije i traje duže.

Ubodi krpelja mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su Lajmska bolest (borelioza, erythema migrans), krpeljni meningoencefalitis, tularemija, erlihioza, babezioza i neke rikecioze. Ove bolesti su zoonoze što znači da se krpelj prvo inficira ugrizom neke životinje (pas, mačka, ovca, glodari, jeleni i druge šumske životinje) a onda putem svoje sline inficira ljude. 

Poseban rijedak problem je krpeljna paraliza koja je uzlazna (od nogu prema gore) mlitava paraliza mišića kao posljedica najčešće uboda krpelja iz porodice Ixodes koji ostaje prikačen na koži 4-7 dana. Vjeruje se da mehki ženski krpelji puštaju neurotoksin koji može uzrokovati paralizu kod djece a kod odraslih. Krpelji se pričvršćuju na kožu kako bi se hranili krvlju. Otrov ulazi u krvotok tijekom ovog procesa hranjenja. Ova paraliza nekada može biti dramatična i potrebno je liječenje u intenzivnoj njezi. 


Ixodes ricinus (šumski ili jelenski krpelj, ženka lijevo, mužijak desno) (Wikimedia Commons)

Važno je preduzeti korake kako biste spriječili ugrize (ubode) krpelja i znali kako ih pravilno liječiti ako se pojave.

SAVJETI ZA PREVENCIJU

Nosite zaštitnu odjeću

Kada provodite vrijeme u šumovitim ili travnatim površinama, nosite košulje dugih rukava, duge hlače i cipele zatvorenih prstiju. Uvucite hlače u čarape kako biste spriječili krpelje da vam puze po nogama. Bilo bi idealno da je odjeća svijetlije boje tako da se lakše uoče krpelji. 

Boravak u prirodi

Šetajte po stazama. Izbjegavajte hodanje kroz grmlje i ležanje u travi.

Sredstva protiv insekata (repelenti) 

Koristite sredstva protiv insekata koje sadrži najmanje 20% DEET-a (N,N-dietil-m-toluamid) na izloženoj koži i pažljivo slijedite upute proizvođača. Također možete koristiti odjeću i opremu tretiranu permetrinom.

Postoje i prirodni repelenti za krpelje kao što su:

Eterična ulja: neka su eterična ulja učinkovita u odbijanju krpelja, kao što su citronela, paprena nana, eukaliptus i cedar. Nekoliko kapi ovih ulja možete pomiješati s uljem koje služi kao nosač (kokosovo ili maslinovo ulje) i nanijeti ga na kožu ili odjeću.
Bijeli luk: redovno jedenje bijelog luka odbija krpelje i druge insekte. Također možete napraviti sprej kuhanjem nasjeckanog bijelog luka u vodi, cijeđenjem i dodavanjem u bocu s raspršivačem.

Jabukovo sirće: ima jak miris koji može odbiti krpelje. Jednake dijelove jabukovo sirćeta i vode možete pomiješati u bočici s raspršivačem i nanijeti na kožu ili odjeću.

Važno je napomenuti da prirodni repelenti nisu učinkoviti kao komercijalni repelenti koji sadrže DEET ili permetrin, pa je i dalje važno poduzeti druge mjere opreza kako bi se spriječili ubodi krpelja. 

Pregled nakon dolaska iz prirode 

Povjerite sebe, svoju djecu i svoje kućne ljubimce na krpelje nakon boravka na otvorenom. Obratite posebnu pozornost na područja kao što su vlasište, iza ušiju, vrat, pazušne jame, dojke, pupak i njegova okolina, prepone, prostor iza koljena i između nogu.

Tuširanje 

U roku od dva sata nakon dolaska iz prirode treba se istuširati što će pomoći da isperete sve krpelje koji mogu puzati po vašem tijelu, ali i da uočite krpelje koji su se prikačili na kožu..

SAVJETI ZA LIJEČENJE

Uklonite krpelja što prije

Ako pronađete krpelja pričvršćenog za kožu, upotrijebite pincetu s finim igličastim vrhom kako biste uhvatili krpelja za glavu što bliže površini kože. Povucite prema gore sa stabilnim, ravnomjernim pritiskom. Nemojte okretati ili trzati krpelja, jer to može uzrokovati da se dijelovi usta odlome i ostanu u koži. U svakom slučaju ne pritišćite tijelo krpelja jer će njegov sadržaj da se izlije u kožu. Najvažnije je da se krpelj što prije izvadi iz kože. (Naše ambulante, uglavnom nemaju pincete sa tankim vrhovima. A postoje i posebne pincete i oprema za otklanjanje krpelja!) 




Uklanjanje krpelja




Očistite područje ugriza

Nakon uklanjanja krpelja, očistite područje ugriza sapunom i vodom ili alkoholom za dezinfekciju.

Pratite simptome unutar 30 dana

Pazite na simptome bolesti koje prenose krpelji, kao što su 

Vrućica, 
Glavobolja, 
Umor i 
Bolovi u mišićima. 
Pregledajte kožu na mjestu ujeda i pratite hoće li se pojaviti prstenasto crvenilo na koži (erythema migrans). 

Ako se pojave bilo koji pobrojani simptomi, obratite se svom ljekar.

Sačuvajte krpelja

Kada odstranite krpelja, spremite ga u staklenku ili plastičnu vrećicu u slučaju da kasnije razvijete simptome. To može pomoći da se identificira vrsta krpelja i odredi najbolji način liječenja

Postoji nekoliko vrsta krpelja koje se mogu naći u Bosni i Hercegovini. Najčešće vrsta uključuju: Ixodes ricinus (šumski, jelenski krpelj), Dermacentor reticulatus, Rhipicephalus bursa, Rhipicephalus sanguineus (pseći krpelj) i Haemaphysalis punctata

Napomena

Postoje brojni ''narodni'' savjeti kako otkloniti krpelja. Oni su uglavnom neučinkoviti. Krpelje nemojte odstranjivati mazanjem benzinom, petrolejom, alkoholom, premazivanjem vazelinom ili drugim kremama, lakom za nokte i nemojte ih spaljivati. Odstranjuju se isključivo pincetom povlačenjem konstantnom silom prema gore. 

Ako ste često u prirodi sa porodicom i/ili sa kućnim ljubimcima nabavite sljedeću opremu za uklanjanje krpelja: pincete sa igličastim vrhom (ili posebnu opremu kao što je Tick Twister Pro), lupu, dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola. Pridržavajte se pravila prevencije!

Više:
Krpelji i bolesti koje najčešće prenose, JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, https://zzjzks.ba/2020/06/03/krpelji-i-bolesti-koje-najcesce-prenose/ 

Comments

Popular posts from this blog

Svjetski dan zdravlja

  Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila kako bi se podigla svijest o globalnim zdravstvenim pitanjima i promicalo bolje zdravlje za sve . Dan pruža priliku da se usredotočimo na određenu zdravstvenu temu ili pitanje od globalnog značaja, a prepoznaju ga vlade, nevladine organizacije i pojedinci širom svijeta. Koje su odrednice zdravlja? Genetika : geni utiču na rizik za određene bolesti i zdravstvena stanja kao što su nasljedna stanja poput cistične fibroze ili određenih vrsta raka. Genetske varijacije također mogu uticati na način na koji se metaboliziraju lijekovi i na reakciju tijela na određene lijekove.  Stil života : svakodnevne navike poput uravnotežene prehrane, bavljenja redovnom tjelesnom aktivnošću, dovoljno sna i izbjegavanja nezdravih ponašanja poput pušenja ili (prekomjerne) konzumacije alkohola, mogu imati snažan uticaj na zdravlje. Takva ponašanje pomaže i liječenju hroničnih bolesti, smanjuju rizik od određenih karcinoma i podržava mentalno zdrav

Koji je zdravstveni uticaj pomjeranja jednog sata unaprijed?

Pomjeranje sata unaprijed u proljeće (ljetno vrijeme) i ponovno vraćanje jednog sata u jesen (zimsko vrijeme) ima historiju dugu više od 100 godina. Nijemci su tokom Prvog svjetskog rata prvi uveli pomjeranje sata unaprijed da bi uskladili radno vrijeme sa prirodnom svjetlošću i tako uštedjeli energiju koja bi se trošila na svijetlo. Slično su uradili i Britanci. Nakon Drugog svjetskog rada ovu su praksu ukinuli, ali sa pojavom energetske krize ponovno se u Europi uvodi ovaj sistem sredinom prošlog vijeka i traje do danas. Da li je to samo "dodatno zijevanje jedno jutro u proljeće, dodatna pospanost jedne noći u jesen'' kako je šaljivo tvrdio sir Winston Churchill kada je govorio o sezonskom pomjeranju sata? Poremećaj spavanja Kao prvo to nije samo malo dodatnog zijevanja jedno jutro kako je rekao sir W. Churchill! Istraživanja su pokazala da ovaj poremećaj sna traje duže. Sedmicu nakon pomjeranja sata osobe spavaju 20-30 minuta kraće nego uobičajeno što može izazvat