Skip to main content

Zdravstvene koristi posta tokom mjeseca Ramazana

Vjerski post prakticiraju ljudi svih vjera, uključujući islam, kršćanstvo, budizam, hinduizam, judaizam i taoizam. Na primjer, pravoslavni vjernici poste 180 dana u godini odrčući se životnjske hrane. Svi ovi oblici religijskog posta imaju naučno dokazane pozitivne učinke na zdravlje (krvni pritisak i profil masnoća u krvi), a nemaju značajnije negativne efekti i sigurni su. Ovjde ću se zadržati posebno na koristima posta tokom svetog mjeseca Ramazana (Ramadana). 

Zašto muslimani poste mjesec dana?

Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendaratokom kojeg muslimani poštuju strogi dnevni post od zore (sabah) do zalaska sunca (akšam). Ovaj period neunošenja hrane i vode može trajati ovisno o dobi u godini i geografskoj lokaciji 12 -18 sati dnevno. Jutarnji obrok se naziva sehur, a večernji iftar u vrijeme kojeg se okupljaju porodica i prijatelji.  Post je privatni čin poštovanja i služenja Allaha (dž.š) proizašao iz pet stubova islama (načela, šarta) a to su Šehadet [izricanje vjerovanja u jednog jedinog Boga i izricanje vjerovanja da je Muhamed (s.a.v.s) Božiji rob i poslanik], Salat (molitva, klanjanje, namaz), Post, Zekat (obavezna milostinja imućnih) i Hadždž (odlazak u Meku, obilazak Kabe i obavljanje propisanih obreda). Ovo su obavezna djela muslimana i muslimanki. 

U toku Ramazana se povećava pobožnost, muslimani se ne ustežu samo od hrane, nego i od loših dijela, govora i misli, iskorištavaju blagodat Allahove milosti i oprosta grijeha, kao i prisustvo noći bolje od 1000 drugih noći (Lejletul Kadr). Ramazanski post povećava porodične, rodbinske i veze u zajednici. Muslimani bivaju najdarežljiviji u toku ovog mjeseca.



Pored duhovnih prednosti, post za vrijeme Ramazana donosi i zdravstvene blagodati u koje spadaju:

1. Reguliranje krvnog pritiska.

2. Reguliranje nivoa masnoće u krvi (ali ovisno o samoj količni i vrsti hrane koja se jede tokom noćnog prekidanja posta).

3. Blago smanjenje nivoa upalnih markera i markera oksidativnog stresa (smanjenje kardiovaskularnog i rizika za karcinome).

4. Poboljšanje raspoloženja i umanjenje anskioznosti.

5. Promjene tjelesne težine (ove promjene su uglavnom neznatne i brzo se vrate na preramazanske vrijednosti). 

6. Gubitak masnog tkiva kod osoba s gojaznošću, ali ne i kod onih s normalnom tjelesnom težinom. 

7. Poboljšanja sposobnosti mobilizacije zasićenih masnih kiselina za metaboličke procese u organizmu zbog nedostatka glukoze. 

8. Poboljšanje nivoa glukoze (šećera) u krvi. Ovaj pad glukoze u krvi može biti opasan kod osoba koje imaju dijabetes i takve osobe treba da poste ali uz prethodnu konsultaciju sa ljekarom i uz eventualne izmjene u terapiji. 

9. Bez unosa hrane, naše tijelo se može usredotočiti na uklanjanje toksina, jer probavnom sistemu dajemo odmor i prostor za oporavak. Zavisno od vrste hrane tokom Ramazana, može doći i poboljšanja mikrobioma crijeva. 

10. Post može dovesti do oslobađanja BDNF-a (nutrofni moždani faktor) u mozgu koji štiti moždane ćelije i pretpostavlja se da bi mogao smanjiti depresiju i anksioznost, kao i rizik od razvoja demencije.

11. Post doprinosi nastanku osjećaja opšte dobrobiti (subjektivna psihosocijalna dobrobit, "uravnoteženost uma i zdravog tijelo" i duhovna dobrobit). Mnogi smatraju da gore navedene dobrobiti poroizlaze iz ovog osjećaja uranvoteženosti duše, uma i tijela.

Za one koji će postiti mjesec Ramazan upozorenje da se tokom ovog mjeseca dešavaju sljedeći mogući problemi povezani sa zdravljem:

- Generalno osobe koje imaju hornične bolesti ne uzimaju lijekovi redovno što može dovesti do pogoršanja bolesti. Zato napraviti novi raspored uzimanja lijekova sa svojim porodičnim lljekarom i uzimajte ih redovno!

- Zbog nedostatka sna može doći do umora, iscpljenosti i pada koncentracije. (Obratiti pažnju na spavanje tokom Ramazana).

- Pojava hipoglikemije (veoma niske vrijednosti glukoze u krvi) ili hiperglikemije (veoma visoke vrijednosti glukoze u krvi) kod osoba s dijabetesom. Zato je najbolje da se svi detalji oko posta dogovore sa porodičnim ljekarom ili dijabetologom unaprijed. 

- Kod onih kojima je dijagnosticirana shizofrenija ili bipolarni poremećaj, postoji značajno povećan rizik od recidiva tokom mjeseca Ramazana zbog promjena u vremenu uzimanja (ili neuzimanja) lijekova. 

- Često se dešava da tokom ramazanskog posta, hrana koja se uzima tokom iftara i sehura poprima nezdrave oblike sa unosom više životinjskih masti i ugljikohidrata u formi šećera i proizvoda od brašna. Zbog toga je potrebno očuvati balansiranu ishranu sa povećanim unosom povrća, zdravih masnoća (maslinovo ulje) i zdravih proteina (riba, perad, grah, grašak, leća, kikiriki, bademi, orasi, obrano mlijeko i jogurt, mladi sir, sojini proizvodi).

- Za vrijeme posta dolazi do pojave dehidracije i to, paradoksalno, više kod osoba sa sjedalačkim načinom života. Potrebno je nastaviti zdravi unos vode između akšama i sabaha. Vodu nikako ne zamjenivati za zaslađenim sokovima. 

- Pušači ulaze često u apstinencijske krize i postaju nervozni, nekoncentrirani i nesposobni za rad. Bilo bi idealno da se pojačani vjerski osjećaji iskoriste za prestanak pušenja tokom Ramazana osobito ako uzmemo da je pušenje (ili bi barem trebalo da bude označeno kao) haram jer nedvojbeno škodi zdravlju izazvivajući brojne bolesti kod pušača a i kod nedužnih osoba koje udišu dim cigareta, prestavlja trošenje novca na nešto što je nezdravo i često ometa druge osobe. 

Za detaljnije informacije možete pogledati na ovim linkovima:

Trabelsi K, Ammar A, Boujelbane MA, Puce L, Garbarino S, Scoditti E, Boukhris O, Khanfir S, Clark CCT, Glenn JM, Alhaj OA, Jahrami H, Chtourou H, Bragazzi NL. Religious fasting and its impacts on individual, public, and planetary health: Fasting as a "religious health asset" for a healthier, more equitable, and sustainable society. Front Nutr. 2022 Nov 24;9:1036496. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9729557/ )

MIDHAT JAŠIĆ ZA STAV: Blagotvoran učinak posta na organizam prepoznat je još u doba stare Grčke (https://stav.ba/vijest/midhat-jasic-za-stav-blagotvoran-ucinak-posta-na-organizam-prepoznat-je-jos-u-doba-stare-grcke/15947 )


Comments

Popular posts from this blog

Svjetski dan zdravlja

  Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila kako bi se podigla svijest o globalnim zdravstvenim pitanjima i promicalo bolje zdravlje za sve . Dan pruža priliku da se usredotočimo na određenu zdravstvenu temu ili pitanje od globalnog značaja, a prepoznaju ga vlade, nevladine organizacije i pojedinci širom svijeta. Koje su odrednice zdravlja? Genetika : geni utiču na rizik za određene bolesti i zdravstvena stanja kao što su nasljedna stanja poput cistične fibroze ili određenih vrsta raka. Genetske varijacije također mogu uticati na način na koji se metaboliziraju lijekovi i na reakciju tijela na određene lijekove.  Stil života : svakodnevne navike poput uravnotežene prehrane, bavljenja redovnom tjelesnom aktivnošću, dovoljno sna i izbjegavanja nezdravih ponašanja poput pušenja ili (prekomjerne) konzumacije alkohola, mogu imati snažan uticaj na zdravlje. Takva ponašanje pomaže i liječenju hroničnih bolesti, smanjuju rizik od određenih karcinoma i podržava mentalno zdrav

Ugriz krpelja

Prije dvije sedmice sam radio nedjeljnu dežuru i prvi moj pacijent je bio sa ubodom krpelja. Napolju je bilo veoma hladno, snijeg se skoro otopio i začudilo me da je ˝sezona krpelja˝ počela tako rano. Obično ova sezona počinje u maju. Naknadno sam pronašao odgovor na ovo pitanje. Sa porastom globalnog zagrijavanja i vlažnim vremenom sezona krpelja počinje ranije i traje duže. Ubodi krpelja mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su Lajmska bolest (borelioza, erythema migrans), krpeljni meningoencefalitis , tularemija , erlihioza, babezioza i neke rikecioze. Ove bolesti su zoonoze što znači da se krpelj prvo inficira ugrizom neke životinje (pas, mačka, ovca, glodari, jeleni i druge šumske životinje) a onda putem svoje sline inficira ljude.  Poseban rijedak problem je krpeljna paraliza koja je uzlazna (od nogu prema gore) mlitava paraliza mišića kao posljedica najčešće uboda krpelja iz porodice Ixodes koji ostaje prikačen na koži 4-7 dana. Vjeruje se da mehki ženski k

Koji je zdravstveni uticaj pomjeranja jednog sata unaprijed?

Pomjeranje sata unaprijed u proljeće (ljetno vrijeme) i ponovno vraćanje jednog sata u jesen (zimsko vrijeme) ima historiju dugu više od 100 godina. Nijemci su tokom Prvog svjetskog rata prvi uveli pomjeranje sata unaprijed da bi uskladili radno vrijeme sa prirodnom svjetlošću i tako uštedjeli energiju koja bi se trošila na svijetlo. Slično su uradili i Britanci. Nakon Drugog svjetskog rada ovu su praksu ukinuli, ali sa pojavom energetske krize ponovno se u Europi uvodi ovaj sistem sredinom prošlog vijeka i traje do danas. Da li je to samo "dodatno zijevanje jedno jutro u proljeće, dodatna pospanost jedne noći u jesen'' kako je šaljivo tvrdio sir Winston Churchill kada je govorio o sezonskom pomjeranju sata? Poremećaj spavanja Kao prvo to nije samo malo dodatnog zijevanja jedno jutro kako je rekao sir W. Churchill! Istraživanja su pokazala da ovaj poremećaj sna traje duže. Sedmicu nakon pomjeranja sata osobe spavaju 20-30 minuta kraće nego uobičajeno što može izazvat